top of page

4 küsimust- Rüki

Updated: Jul 5

Rohelises Eesti väikelinnas Viljandis tegutsev Rüki residentuur  asub 19. sajandi teisel poolel ehitatud, aga värskelt renoveeritud hoones. Residentuur alustas tegevust 1. juunil 2023. Rüki residentuur näeb end kohtumispaigana loomeinimestele, kunstnikele, muusikutele, kirjanikele jt oma kunsti tegemiseks ja ka publikule näitamiseks.

Residentuuri haldab MTÜ Rüki Residentuur ning loomekeskkond pakub loojatele majutus- ja tööruume, toetades neid vajadusel avalike ürituste, näituste, töötubade jmt korraldamisel.

Residentuurihoidja Triinu Jürmann vastab Loore stampküsimustele. 1. Mis tunne on residentuuri teha? Loomeresidentuuri tegemine ja arendamine on väljakutse ja vastutus, aga ka põnevus, rõõm ja ootusärevus.

2. Kõige tähtsam mida peaks teie residentuuri kohta teadma? Residentuur asub Viljandi vanalinnas ajaloolises aidahoones, mis on äsja renoveeritud. Samas majas tegutseb ka kaasaegse kunsti galerii - Rüki galerii. Asukoht, ruum ja kooslus toetavad residendi aeglast loomet, residentuuris viibimise eelduseks ei ole konkreetse tulemi produtseerimine, eesmärk võib olla ka lihtsalt oma tavapärasest keskkonnast eemalolek ja mõtete kogumine.


3. Miks olete LOORE liikmed?

Soovime olla kursis teiste loomeresidentuuride tegevusega, et õppida nende kogemustest ja koguda infot nii üldiste toimimissüsteemide kui rahastusvõimaluste kohta. Koostöös on võimalik saavutada rohkem kõlapinda residentuuride olulisuse teadvustamiseks ja valdkonna arendamiseks nii Eesti-siseselt kui rahvusvaheliselt.


4. Milline on RÜKI residentuur 15 aasta pärast?

15 aastat on väga pikk periood, kuid töötame selle nimel, et Rüki residentuur oleks tuntud partneriks kohalikule kogukonnale ning pidevalt võõrustamas loomeinimesi Eestist ja välisriikidest.



Jevgeni Zolotko residentuuri lõpusündmus

Jevgeni Zolotko tegemised residentuuris


Angela Maasalu Rüki residentuuris


Rüki Galerii ja residentuurihoone

34 views0 comments

Comments


bottom of page